Denna analys hjälper dig att förstå alla möjligheter att flytta med och inom ett par samtidigt som du behåller anslutningen.

Vad är möjligt?

Allt som beskrivs här är nu relativt till en dansares överkropp och därmed orienteringen av parets båda överkroppar eftersom dessa alltid förblir anslutna i argentinsk tango.

Tänk på den imaginära anslutningslinjen mellan partnerns två viktbärande fötter (varje partner står på ett ben). Med din fria fot kan du göra:

ett främre korssteg: du korsar gränsen någonstans mellan dig. Detta är faktiskt (hälften av) en fronto ocho (men det kanske inte ser ut som en om du kommer att kliva upp nära där partnern stod, särskilt om partnern kommer att gå i samma riktning som du).
ett bakre korssteg: du korsar förlängningen av den linjen någonstans bakom dig. Detta är faktiskt (hälften av) en rygg ocho.
ett öppet steg: du går inte över den gränsen
inget steg, inget viktskifte :-). Inkluderas eftersom partnern kan stiga!

Din partner har samma fyra möjligheter oberoende av dig (även om båda kommer att planeras och ledas av ledaren).

Cross Is Cross

Tänk dig att din fria fot är vald, säg att det är din vänstra. Då liknar ett främre korssteg ett bakre korssteg genom att de båda kommer att behöva vara åt höger. Ett öppet steg måste vara åt vänster.

Länk mellan stegtyp, fritt ben och stegriktning
stegtyp fritt ben stegriktning (sett från överkroppen, från förbindelsen med partner)
öppen vänster till vänster
höger till höger
främre korset eller bakre korset vänster till höger vänster to the right
höger till höger

 

Individuella steg i parets omfamning

Vi kan nu kombinera detta steg i parets omfamning med vad vi vet i stegets riktningar i förhållande till underkroppen.

Låt oss fortfarande anta att vi alltid behåller förbindelsen: avståndet och ansiktet på överkropparna mot varandra (inga moderna tango ”soltadas” där du bryter förbindelsen :-().

Om du tänker efter (eller försöker) så ser du att:

  • ett främre kors kommer alltid att vara ett framåtsteg eller ett framåtkors;
  • ett bakre kors kommer alltid att vara ett bakåtgående steg eller ett bakåtgående kors;
  • ett öppet steg kan vara vad som helst: ett framåt, ett bakåt, ett i sidled eller deras ”på plats” -ekvivalenter: ett framåtkors, ett bakåtgående kors och ett på plats. Men särskilt om partnern reser mindre avstånd än du är, anses det vara dålig stil att göra en framåt eller bakåt. Som ett exempel kan du kliva runt din partner med bara steg framåt. Det bättre alternativet skulle vara att svänga 90 ° mot partnern efter det främre korset (med den inre foten) så att dina fötter vetter mot honom, göra det öppna steget som ett steg i sidled och svänga igen 90 ° i någon mening, för att förbereda sig för ett främre eller bakre kors. Denna process kallas en molinet. Allt detta naturligtvis uteslutande med underkroppen, medan man dissocierar för att hålla överkropparna anslutna.

Allt detta borde ha klargjort skillnaden mellan ett öppet steg och ett steg i sidled. Exempel: när du går i linje (en partner framåt, annan partner bakåt) i parallellt system och framför varandra (inre partner), gör ni båda öppna steg hela tiden, men de kommer inte att vara i sidled.