Tango – Argentinsk tango

Tango är en dans fylld av passion, närhet och förtrollning. Det är en dans där två kroppar smälter samman i en symbios av rörelser och känslor. Tango är som en kärlekshistoria som utspelar sig på dansgolvet.

När tangomusiken börjar spela och de första stegen tas, öppnar sig en magisk värld där ord inte behövs. Det är genom dansen som känslorna får fritt utlopp, och varje rörelse blir ett uttryck för den kärlek och passion som bor inom oss.

I en tango är varje steg en förtätad ögonblick av närhet och beröring. När dansarnas kroppar möts och dansar i harmoni blir de ett enda väsen, sammanflätade i en smältdegel av känslor. Det är som om tiden stannar och bara de två dansarna existerar i den intensiva närvaron av varandra.

En dans av förtrollning och flirt. Det är en konstant dialog mellan dansparen, där ögonen möts och händerna leder varandra med förtroende. Varje steg och varje rörelse är en utmaning och en lockelse, och dansarna är fångade i en magnetisk dragningskraft som driver dem framåt.

En dans som kräver tillit och samarbete. Det handlar om att lyssna på sin partner, att svara på musikens rytm och att vara i harmoni med varandra. Det är en dans där man överlämnar sig åt den andres ledning och tillåter sig själv att bli fördjupad i en gemensam resa av kärlek och dans.

Dansen är en kärlekshistoria på dansgolvet, där varje steg är en smekning och varje rörelse är ett uttryck för passion. Det är en dans som skapar minnen och väcker känslor som varar för evigt. Tango är kärlekens språk, och varje dans blir en hyllning till den oändliga kraften av kärlekens dans.

Tangons historia

Den första tangolåten som publicerades hette ’Tomá Mate Ché’ – mer argentinsk än så kan du inte bli! Denna distinkta och sensuella dans har funnits i ett och ett halvt sekel och har ständigt förändrats och utvecklats, utan att förlora sina argentinska rötter. För er som inte kan mycket om dansen eller vill ta reda på mer, har vi sammanställt några intressanta fakta om Tango:

Tango kom från de fattiga och underprivilegierade områdena i Buenos Aires hamnområden. Precis som jazzen började Tango med den fattiga arbetarklassen. Dansen har sin tillkomst i mitten av 1800-talet i södra Buenos Aires där de afrikanska och europeiska invandrarna skulle dansa på gatan och på bordellerna.

Av denna anledning är dansen en blandning av europeiska, afrikanska och gaucho-stilar.
Tangon blev populär på grund av brist på kvinnor. Majoriteten av invandrarna kom till Buenos Aires i ekonomiska syften: för att samla in tillräckligt med pengar för att ta tillbaka till sina familjer, och därför var de mestadels män.

Faktum är att 1914 fanns det 100 000 fler män än kvinnor i Argentina. Det enda sättet för en man att komma nära en kvinna var antingen att gå till en bordell eller att dansa och vara en bra dansare på det. Det är då ingen överraskning att tango utstrålar passion, desperat längtan och sexuella antydningar. Som det berömda ordspråket säger ”Tango är ett vertikalt uttryck för en horisontell önskan”.

Den rika överklassen Porteños såg ner på dansen som de såg som en ödmjuk och skandalös handling. Detta berodde både på dansens sexuella undertoner och på att tango ofta ägde rum på bordellerna, en av de enda platserna för interaktion mellan hög och låg klass.

Under 1955-1983 gick Tango under jorden. När högerns, konservativa kupp störtade general Peron 1955, gjorde de sitt bästa för att befria samhället från Tango. Den nya militärmakten bestod av medlemmar av överklassen som tenderade att bedöma allt som Peron sa var bra för att vara dåligt. Peron som är nationalist och populist använde ofta Tango i politiska syften. Militärregeringen åtalade dansare och förbjöd flera tangolåtar. Tango försvann inte tillsammans men på grund av den repressiva regimen förlorade den sin enorma popularitet.

Tango är den första pardansen i Europa som inkluderar improvisation. Europeiska danser var baserade på sekvenser och alla dansare skulle dansa unisont. Detta kan förklara Tangos enorma popularitet när den slog in i Europa 1912, började i Paris och spred sig senare till resten av Europa. När överklassens Porteños hörde om Tangons enorma popularitet i Europa återimporterade de tangon för sig själva!

Passionerad argentinsk tango har länge erövrat hela världen. En dans av dialog, improvisation, karaktär och stämning, en dans av passion och uttryck.

Undrar du någonsin varför tango är så fascinerande? Varför orsakar det mycket känslor? Vad hittar alla länder i danskonstvärlden i dem? Var kommer denna uppgång av känslor ifrån, varför dansar alla länder i världen tango i ett helt sekel? Varje anhängare av denna danskonst kommer att kunna hitta sina svar på de frågor som ställs. Argentinsk tango anses vara den mest mystiska dansen någonsin.

Dess historia går tillbaka till artonhundratalet, medan dess popularitet spred sig först efter några decennier. Ordet ”tango” kommer från språket för de nigerianska stammarna i Ibibio och översätts som ”dansa till trummorna”.

Hur den dansen började så är och kommer kanske alltid att vara ett mysterium, men det finns några fakta som alla kan hålla med om – den här dansen tog Sydamerika med storm och blev en av världens mest kända dansstilar.

Fakta manlig dans

Ursprungligen var tango ren manlig dans i de lägsta skikten av det argentinska samhället, på den tiden var befolkningen i Buenos Aires nästan 90 procent manlig. För att visa sin styrka, skicklighet organiserade de ”Fights” till musiken. Det var särskilt viktigt att ta initiativet i dansen. Den som segrade och började ”leda” en annan vinner.

Världsarv

Tangoblomningen började på 30-talet när den fick status som nationell dans i Argentina. Carlos Gardel spelade en viktig roll i dess uppfostran, och han anses vara dansens fader. 2009 inkluderade UNESCO tango i mänsklighetens världskulturarv.

 

Tango Etikett

Under dansen är det inte vanligt att prata, titta in i varandras ögon och le. En inbjudan att dansa högt kan också betraktas som en förolämpning.

Beträda och navigera på pistan

När du går in på dansgolvet, respektera danslinjen. Tvinga dig inte bara in. Det är vanligt att ledaren som vill gå in i danslinjen fångar blicken på den ledare han vill komma framför och väntar på en bekräftelse för att smälta in i danslinjen. Danslinjen flyter i cirkel moturs runt dansgolvet. När du dansar, avstå från att byta linje på golvet. Om du dansar med en oerfaren partner, se till att han/hon följer navigeringsriktlinjerna på ett säkert sätt.

Tango Etikett på dansgolvet

Håll alltid ett öga på närliggande pars rörelser. Var extremt försiktig när du gör baksteg för att undvika att kollidera med andra dansare. Undvik breda eller höga rörelser som kan skada andra dansare. Avstå från att ge oönskade undervisningsråd och/eller korrigera din partner på dansgolvet. Undvik eller minimera obekväma tillbehör som utskjutande bältesspännen, nyckelringar och glasögon (om möjligt).

Om du inte dansar

Det är artigt att hålla sig borta från dansgolvet. Försök att hålla en låg ton när du pratar med vänner. Kom ihåg att en milonga är en social sammankomst där man, förutom att dansa, umgås och chattar med andra. Det är otrevligt att avbryta en konversation för att bjuda in någon att dansa.

Oförglömliga tangoscener

Den vackraste scenen är Al Pacinos och Gabriella Anwars tango i filmen ”The smell of a Woman” Hon dansade tango med Al Pacino, vars karaktär var blind.

”Ska vi dansa” – en tango mellan elev och lärare.

Det finns en annan scen utan romantiska konnotationer. Det är dock skönheten i det; det skildrar nöjet att dansa för dansens skull, vilket kan vara ännu roligare än att dansa med en älskad. Adrenalinkicken av att dansa med en fantastisk partner är en otroligt underbar känsla som visas i filmen.

Typer av argentinsk tango

Idag finns det många dansformer och stilar av tango, inklusive argentinsk tango, uruguayansk tango, ballroom tango (amerikansk och internationell stil), finsk tango och antik tango.

Tango fortsätter att utvecklas och för närvarande, tack vare sånger, film, litteratur, känner alla till detta ord. Det förknippas med kända musiker, artister och ibland med sportdans. Det är dock inte alla som vet att sann tango är en social dans och därför tillgänglig för alla. Varje person, oavsett ålder, längd, frånvaro av en partner, kan lätt lära sig att njuta, förbättra och uttrycka sig.

 

Tangostilar

(Saxat och översatt från https://www.heritageinstitute.com) och https://tangopalatset.se/tangons-olika-stilar/

Så dansas tango idag

När det nu är flera hundra år sedan tangodansen påbörjades och den har utvecklats i så många olika varianter. Ja, då kommer det att vara svårt för de flesta att hålla sig till en av dessa. Den tango som idag dansas brukar innehålla olika ingredienser från alla dessa fyra argentinska stilar. Detta gäller speciellt dagens stora kända tangodansare, som aldrig tvekar att blanda dessa stilar.

Detta i allt från social dans till den dans som utspelar sig i internationella danstävlingar. Idag används heller inte dessa stilars namn, utan det har blivit mera territoriala namn på tangodansens stilar. Här kallas det då för Tiodansens tango, finsk tango, europeisk tango och amerikansk tango. Det som används i tiodansen är idag en blandning av amerikansk tango och tango fantasia.

Salong Tango

Även känd som Tango de Salón, är en dansstil inom argentinsk tango som har sina rötter i de traditionella tangosalongerna i Buenos Aires. Det är en stil som betonar närhet, precision och social dans.

Dansen kännetecknas av sin eleganta och intima omfamning mellan dansparen. I salongstilen hålls oftast en ”close embrace”, där dansarnas bröst möts och deras kroppar är nära sammanflätade. Denna nära omfamning skapar en stark förbindelse och gör det möjligt för dansparen att kommunicera genom subtila rörelser och kroppsspråk.

En viktig aspekt av Salong är rörelsens kontroll och precision. Dansparen dansar inom en begränsad yta och navigerar smidigt runt på dansgolvet utan att störa andra par. Detta kräver teknisk skicklighet och förmåga att reagera på varandra och musiken.

Salong är en social dansstil som främjas på milongas, de traditionella tango-evenemangen där människor samlas för att dansa och umgås. Det är vanligt att man byter partner under kvällen och dansar med olika människor. Det sociala samspelet och utbytet med andra dansare är en viktig del av Salong-upplevelsen.

I dansen betonas också musikalitet och uttryck. Dansarna strävar efter att vara i harmoni med tangomusiken och tolka dess rytm och känslor genom sina rörelser. Det handlar om att känna musiken i kroppen och att låta den guida dansen.

Salong har en traditionell och autentisk karaktär, och det finns ofta fokus på att bevara och respektera tangons historia och rötter. Det är en dansstil som hyllar den argentinska tangokulturen och skapar en atmosfär av elegans och respekt på dansgolvet.

En dans som har spridit sig över hela världen och inspirerat många tangodansare. Det är en dansstil som uppskattas för sin närhet, precision och sociala samhörighet. Genom Salong får dansarna möjlighet att uppleva den äkta känslan av tangosalongerna och njuta av den unika gemenskapen som tangokulturen erbjuder.

 

 

Milonguero Tango

En dansstil och ett sätt att dansa argentinsk tango som har sitt ursprung i Buenos Aires, Argentinas tangomecka. Det är en intim och social dansstil som fokuserar på närhet, kommunikation och improvisation mellan dansparen.

Känt för sin nära omfamning, där bröstet hos dansarna möts och deras kroppar rör vid varandra. Denna nära omfamning skapar en stark förbindelse och känsla av närhet mellan dansparen. Det är en dansstil som ger möjlighet till subtil kommunikation genom kroppsspråk och små rörelser.

I Milonguero Tango är det vanligt att dansparen rör sig i en liten cirkel på dansgolvet. Detta kräver kontroll och precision i rörelserna för att undvika att kollidera med andra danspar. Dansarna anpassar sig till den tillgängliga ytan och navigerar smidigt runt på dansgolvet.

En viktig aspekt är att det är en social dansstil. Den dansas främst på milongas, sociala tango-evenemang där människor samlas för att dansa och umgås. Det är vanligt att man byter partner under kvällen och dansar med olika människor. Detta bidrar till en gemenskaplig och inkluderande dansupplevelse.

Milonguero Tango är också känt för sin enkelhet och elegans. Dansarna fokuserar på grundläggande tangoteknik och musikalitet, och strävar efter att skapa en flytande och harmonisk dans. Det handlar om att lyssna på tangomusiken och att vara i synk med dess rytm och känsla.

En inspirationskälla för många tangoälskare och dansare runt om i världen. Det är en stil som hyllar tradition och autenticitet samtidigt som den erbjuder en intim och social dansupplevelse. Genom sin närhet, kommunikation och elegans har Milonguero Tango blivit en älskad och uppskattad del av tangovärlden.

 

Tango Nuevo

På många sätt kombinerar Tango Nuevo eller New Tango disciplinerna Salon och Milonguero Tango och lägger sedan till något i blandningen. Det utvecklades främst som ett svar på Tango Nuevo -musik av pionjären Astor Piazzolla. Tangomusik har utvecklats från det som nostalgiskt kallas Golden Age Tango -musik – gammaldags tangomusik.

Denna utveckling kräver att musiken tolkas annorlunda. I Tango Nuevo är omfamningen ibland nära och andra gånger är den öppen. Denna flexibilitet ger dansaren alternativ om hur man uttrycker musiken och kopplingen i dansen. Precis som Salon Tango kräver Tango Nuevo större dansgolv.

Neo-Tango är en sammansmältning av Tango, Tangorelaterade och andra danssteg när man dansar till icke-tangomusik-allt från långsam nattklubbmusik till Rumba, Salsa och Swing. Det blir alltmer populärt till stor oro för Tangoortodoxin. Neo-Tango dans är baserad på en grund av traditionella Tango steg.

I den meningen är det inte en annan dansform. Det möjliggör dock införlivande av steg från andra danser. Neo-Tangodansare är Tangodansare med ett utökat utbud av dansmöjligheter. Det finns andra stilar av Tango. De som nämns här är de viktigaste.

Nuevo betyder nytt på spanska. Nuevo Tango eller Nuevo, dansen, följde skapandet av Nuevo Music. Astor Piazzolla var i framkant i denna utveckling när han införlivade inslag av jazz och klassisk musik i traditionell argentinsk tangomusik.

När dansare försökte dansa till Piazzollas kompositioner som Vuelvo al sur, inspirerade musikens stämning dansarna att införliva långsammare och större drag. Eller när du dansar Piazzollas Libertango – snabbare drag. Snart gavs namnet Nuevo till detta uttryck för Tangodans. Nuevo använder grundläggande Tangokoncept och anpassar dem till modern tangomusik.

För att dansa Nuevo är det nödvändigt att känna till traditionella tangosteg. Nuevo bygger sedan på traditionella Tangotrappor. Det möjliggör steg och innovation som annars skulle rynkas på i gammal stil, traditionell och så kallad guldålderdans.

Nuevo har snabbt blivit den valda tangon med yngre Tangodansare – dansare som inte är lika bundna av strikt tradition, regler och doser och inte vad äldre dansare gör.


Tango Nuevo bakgrund

Tango Nuevo som dansdisciplin var enligt uppgift resultatet av ”Tango Investigation Group” på 1990 -talet. Gruppen blev senare känd som Cosmotango. Viktiga personer i utvecklingen var Gustavo Naveira och Fabian Salas. De fick sällskap av Pablo Veron och Chicho Frumboli.

Nuevo Tango eller Tango Nuevo dans kom till den internationella scenen med Sally Potters film från 1997 – Tangolektionen. Filmen innehåller Piazzollas musik. I filmen, när Pablo Veron dansade, skulle han öppna omfamningen av danshållet då och då. Hans steg blev ibland längre. Riktningen ändrades ofta. En sacada – ett benstöt mot partnerns ben – kom oväntat.

Danseffekten var en överraskning snarare än förförelse. Gustavo Naveira och Fabian Salas dansade också i Tangolektionen.

Dans omfamna / hållning
Omfamningen i Nuevo Tango skiftar ofta från öppen till nära omfamning, den öppna omfamningen tillåter ett större utbud av mönster (även underarmsvängningar) och den nära omfamningen för delar av musiken som är långsamma och romantiska.

Dansen håller och hela hållningen är avslappnad, ännu mer avslappnad än med en Tango Milonga. Dansarna tränas dock i att vara medvetna om mekaniken i varje drag och axeln för varje sväng – oavsett om de delas eller med en av dansarna.

Karakteristiska steg för Nuevo Tango Dance

Den öppna omfamningen, föränderliga ramen, längre steg, Giros eller svängar, och frekventa cambio de frentes eller riktningsändringar, är karakteristiska för Nuevo Tango.

Molinetes, sacadas , ganchos (krokar), boleos (svep), vulcado (pendelliknande svängningar i benet) och colgadas (rotation på en delad axel) är alla en del av Nuevo Tango-repertoaren. När partnerna roterar runt varandra på en ständigt växlande axel resulterar nya riktningsändringar. Många av dessa drag bryter den linjära danslinjen och utvecklar ett cirkulärt eller skiftande mönster. Långa steg är också karakteristiska för Tango Nuevo.

Dansutrymme

Till skillnad från traditionell Tango som nästan alltid dansas som en resande dans, kan Nuevo Tango och Neo-Tango dansas som antingen en resande dans eller en spotdans. Dans i en danssal ger utrymme för en rörelse i öppen omfamning medan dans på små, trånga golv kan kräva att dansen ska dansas i en långsträckt slot (som när man dansar Swango).

Införandet av frekventa giron (vändningar), cambio de frente (riktningsändring), sacadas, ganchos och boleos till social dans kan skapa rörelseproblem på dansgolv. Som ett resultat avskräcker vissa dansplatser som Club Sunderland i Buenos Aires, användning av sacadas, ganchos, boleos och öppen omfamningsdans. På dessa platser är traditionella promenadsteg (caminada/caminar) och resande ochos att föredra.

Att dansa Nuevo Tango kräver plats. Det är faktiskt mer lämpligt som en spot/cirkeldans med resestegen dansade i en långsträckt slot. Practicas (övningsdanser) är den favoritplats för att dansa Tango Nuevo. Milongas (sociala danser) är bättre lämpade för traditionell Tango eller nära omfamna Milonguero Tango, stilar som använder resesteg som inte avbryter danslinjen.

Milongas har utvecklats till halvformella danser. Övningar (träningspass) har i sin tur blivit informella danser där Tango Nuevo och lite experiment är acceptabelt.

I Nordamerika är dessa skillnader dåligt förstådda. Instruktörer lär Nuevo Tango -sekvenser utan att informera eleverna om lämpligheten av deras användning. Resultatet är olyckor och upprörda känslor på dansgolvet.

 

Neo-Tango

Neotango är en modern dansstil som har utvecklats som en variation av argentinsk tango. Det är en form av tango som kombinerar traditionella tangoelement med influenser från andra musikgenrer och dansstilar, vilket ger upphov till en unik och nyskapande dansupplevelse.

Neotango har en bred musikalisk repertoar som sträcker sig bortom traditionell tangomusik. Dansare kan njuta av att dansa till moderna tangokompositioner, elektronisk musik, jazz och andra genrer som ger en annorlunda känsla och rytmik. Den musikaliska variationen inom neotango ger dansarna möjlighet att utforska nya rörelser och uttryckssätt och skapar en mer samtida och mångsidig dansupplevelse.

En annan viktig aspekt av neotango är dess fokus på kreativitet och improvisation. Dansarna uppmuntras att utforska sina egna rörelser och att vara mer experimentella på dansgolvet. Det handlar om att lyssna på musiken och att vara närvarande i stunden, och att svara intuitivt på musikens rytm och stämningar. Denna frihet att improvisera och utforska ger dansarna en känsla av personligt uttryck och individualitet.

Neotango är också känd för att bryta mot de traditionella könsrollerna inom tango. Dansparen kan byta roller och utforska olika dynamik och uttryck, vilket skapar en mer jämlik och flexibel dansstil. Detta ger utrymme för kreativitet och samarbete mellan dansarna och skapar en dynamisk och interaktiv dansupplevelse.

Neotango är inte bara en dansstil, utan också en kulturell rörelse och en gemenskap av dansare och musiker. Det arrangeras regelbundet neotango-evenemang och festivaler runt om i världen, där människor kan träffas, dansa och njuta av den moderna tangoestetiken. Det är en plattform som främjar utbyte, samarbete och utforskande av nya idéer inom tangovärlden.

Sammanfattningsvis är neotango en modern och nyskapande tolkning av argentinsk tango. Genom att blanda traditionella tangoelement med moderna influenser och ett större fokus på improvisation och personligt uttryck har neotango skapat en egen unik dansstil. Det fortsätter att inspirera dansare över hela världen med sin musikaliska mångfald, kreativitet och möjligheten att uttrycka sin personlighet genom dansen.

 

Tango Fantasia

Fantasia är en dansstil som kombinerar de passionerade rörelserna i argentinsk tango med element av improvisation och kreativitet. Det är en form av tango där dansparen kan utforska och uttrycka sin egen personlighet och känsla genom dansen.

I Fantasia är det viktigt att kunna behärska de grundläggande teknikerna och stegen i tango, men det är också möjligt att lägga till egna variationer och tolkningar. Detta ger dansarna friheten att skapa sina egna unika och fantasifulla rörelser, vilket ger upphov till namnet ”Tango Fantasia”.

Dansen kan vara både dramatisk och lekfull, och det är vanligt att dansparen använder sig av snabba och energiska förflyttningar över dansgolvet. Tango Fantasia ger utrymme för att experimentera med olika stilar och musikgenrer, och man kan se influenser från jazz, klassisk musik och andra dansstilar.

En av de mest spännande och underhållande aspekterna av Fantasia är dess förmåga att berätta en historia genom dansen. Dansarna kan använda sina kroppar och uttryck för att förmedla känslor, skapa spänning och ge utlopp för sina innersta tankar och känslor. Det är som att se en levande konstform som tar form direkt på dansgolvet.

Fantasia uppmuntrar också till samarbete och interaktion mellan dansparen. Det är vanligt att man byter roller och spelar med olika dynamik och intensitet under dansens gång. Detta gör varje framträdande unikt och oförutsägbart, både för dansarna själva och för publiken som tittar på.

Sammanfattningsvis kan man säga att Fantasia är en fantastisk fusion av argentinsk tango, improvisation och kreativitet. Det är en dansstil som ger utrymme för dansarnas personliga uttryck och fantasi samtidigt som den bevarar den passion och intensitet som är typisk för tango. Fantasia är en upplevelse att se och uppleva, och den fortsätter att fascinera och inspirera dansare över hela världen.

 

Queer tango

queer tango

Queer är en variation av den klassiska argentinska tangon som har sina rötter i den LGBTQ+-gemenskapen. Det är en inkluderande och nyskapande dansstil som bryter mot de traditionella könsmönster och rollfördelningar inom tango.

I Queer finns det ingen fastställd rollfördelning baserad på kön. Istället kan båda dansarna i paret ta både ”ledarrollen” och ”följarrollen” beroende på deras personliga preferenser och styrkor. Detta innebär att dansen blir mer jämställd och öppnar upp för en bredare uppsättning uttryck och möjligheter.

Queer handlar också om att utmana och omdefiniera de traditionella normerna för parbildning inom tango. Det är vanligt att se samkönade par eller icke-binära par som dansar tillsammans i denna stil. Genom att göra det bidrar Tango Queer till en mer inkluderande och diversifierad tango-community.

En viktig aspekt av Queer är friheten att uttrycka sin egen identitet och sexualitet genom dansen. Det är en plattform där dansarna kan vara autentiska och visa upp sin personlighet utan att begränsas av förväntningar eller normer. Det handlar om att skapa en trygg och respektfull miljö där alla kan vara sig själva och känna sig accepterade.

Queer erbjuder också utrymme för kreativitet och improvisation. Dansarna kan experimentera med nya rörelser, mönster och musikaliska tolkningar. Detta gör att varje dans blir unik och uttrycksfull, samtidigt som den behåller den sensuella och passionerade karaktären som är så karakteristisk för tango.

Queer har blivit alltmer populärt runt om i världen och har skapat en stark och engagerad gemenskap av dansare. Genom festivaler, workshops och sociala evenemang har Tango Queer bidragit till att främja en känsla av gemenskap, kreativitet och självuttryck inom tangovärlden.

I grund och botten handlar Queer om att utmana fördomar, normer och begränsningar. Det är en dansstil som hyllar mångfald, självuttryck och inkludering. Queer representerar en viktig röst inom tangovärlden och fortsätter att bidra till att skapa en mer rättvis och jämlik dansgemenskap.

 

Läsvärt!

 

 

 

 

 

 

 

Tango, Tangons historia, Tango queer, Tangostilar, Tango etikett Tango Stockholm i ett holistiskt perspektiv. Allt om Argentinsk Tango Stockholm, med Stockholm Tango kalender, tangokurs Stockholm, tango nybörjare, Tango in Stockholm information, tangoblogg och passionerad dans.