Fortfarande intresserad av att dansa tango?

Ett flertal olika sätt att dansa tango finns tillgängliga. Vänder du dig till en kursverksamhet får du snabbt veta att inget annat sätt att dansa tango finns än att gå deras kurser först. Ja, gärna alla deras kurser vilket kan sluta på 10 000 kr och mer än så. Man kan säga att tangovärlden i Stockholm är en ”organisk rörelse” utan kontroll som gör det möjligt för kurslärare, föreningar och arrangörer att göra vinst på nybörjare eftersom man gör övningstillfällena (praktikor) till vanlig dans och vanlig dans ( milongor ) till en plats där stammisar ockuperat vad man kallar social dans.

Arrangören lägger också gärna en workshop innan milongan för att ge dansaren ett intryck av att hon är otillräcklig, behöver en kurs och dessutom behöver betala lite till för att arrangören skall tjäna lite mer. Pricken över i:et brukar vara en uppvisning under Milongan i vilken ett professionellt tangopar kommer för att klämma det sista självförtroendet ur dansarna och för att få dansarna att genast boka in sig på kurs eller workshop.

Du kan redan dansa Tango

Viktigt att veta är att du redan som ny i tangon kan dansa tango. Tangon är till för alla, eller åtminstone borde vara, på alla nivåer och med alla personligheter och sätt att vara. Tango är att gå och det kan man göra från dag 1 på ett jättehärligt och fint sätt. Men redan etablerade dansare som nått en viss skicklighet har av någon outgrundlig anledning ockuperat många dansbanor och är ovilliga att släppa in nya dansare, varken för att gå med nybörjarna eller dansa med människor som inte är deras fruar eller tangovänner, vilket är en skymf mot världens mest intima dans Tango.

Allmän dans 🙁

Tyvärr har även arrangörerna fastnat i tron att allmän dans är ett dansgolv till vilket man kan gå och dansa med sin fru, eller bara några utvalda vänner, vilket är alldeles felaktigt eftersom allmän betyder en plats för alla och man kan inte vara allmän på en plats där vissa gjort den privat och till sin egen, vilket man finner på en stor del av Stockholms tangoscen. Vilket i sin tur betyder att kursverksamheterna lagt beslag på alla nybörjare som kommer till tangon och försöker tjäna så mycket pengar som möjligt på dom.

Introduktioner till Tango

Så fundera ett ögonblick på hur du vill göra. Det finns några få ställen som kan vara ingången till tango till ett lägre pris.

En möjlighet är att gå på Praktika Humilde varannan torsdag. En arrangör som lägger tonvikten på att alla skall dansa med alla och att tango inte behöver vara dyrt. Med en entré på 20 kronor är det ett fint tillfälle att bara hänga i baren, lära känna dansarna, ta ett glas vin och äta lite snacks som ingår i priset. Någon introduktion ges inte men om man slår sig ner och tar det lugnt så kommer någon förr eller senare fråga om man vill dansa.

Om man då säger att man är ny i tangon så kommer förmodligen dansaren att dansa en lugn och fin tanda ( tre eller fyra danser ) på ett omtänksamt sätt. Med tonvikt på lugn och sansad kan man komma långt i tangon. Att redan från dag ett kunna koppla av, lyssna på musiken och socialisera är en fördel istället för att göra dansandet till fokus och det enda som är viktigt. Värdinnan Fotini är vänlig, rolig och vet också med stor säkerhet vilka dansare som gärna dansar med nykomlingar om man frågar henne.

Tango Norte

Svensk-Argentinska Tangoföreningen håller ibland introduktioner och workshops på måndagar och onsdagar. En lite lustig förening som på många sätt missförstått både tango och föreningsverksamhet men som har en del medlemmar som är vänliga och som gärna berättar och visar hur tango dansas på deras sätt. Tyvärr, får man väl säga, har dom inte riktigt förstått att tango kan dansas med vem som helst. Av den anledningen har dom skapat två dansgolv på onsdagar i Alvik, ett litet dansgolv som dom säger är till för att öva på ( praktika ) och ett som dom dansar social dans på ( milonga ) men dom kallar hela eventet för praktika vilket är vilseledande. Står man ut med alla dessa förvirringar och blandade begrepp kan föreningen vara ett sätt att åtminstone känna på Tango en smula.

Bli medlem eller inte

En viss försiktighet krävs dock eftersom dom gärna vill gärna göra dig till medlem men inte som man kanske skulle kunna tro för att samverka i en grupp för tangons bästa och föreningens syfte utan istället har allt en ekonomisk bas, där du erbjuds ett lägre pris som medlem. Dom glömmer fullständigt bort att berätta om deras stadgar och din skyldighet att hjälpa till. Istället har dom en fast personal som ges belöningar för att utföra de som medlemmarna borde göra ideellt. Ibland står dom på scenen och ger besökarna dåligt samvete genom att säga att dom behöver volontärer.

Något dom istället borde göra när man erbjuds att gå med i föreningen genom att betala medlemsavgift. Möjligheten att slippa ge sig in i motsägelserna och slippa dåligt samvete är att helt enkelt betala fullt pris ( icke medlem, eller blivande medlem som de själva säger ), oftast 100 kronor istället för 80 som medlem ( medlemsavgiften är på 200 kr ).

Som sagt, Tango Norte, som dom också kallas, är mycket motsägelsefulla och har mestadels en äldre publik 60+, men kan vara en plats att börja på om man bara håller tungan rätt i munnen och inser var man hamnat. Var man än går har det en viss betydelse om man kan komma i kontakt med andra nya dansare, vilket gör att man kan gå ut och dansa tillsammans utan att behöva frottera sig alltför mycket med det mer inneslutna och erfarna klientelet, vilket också kan innehålla en del rävar ( både kvinnliga och manliga ) som mot att lära ut tango gärna tar emot, vad skall vi säga, natura i utbyte. Något som inte rekommenderas…

Här kommer kvinnoöverskottet in i tango vilket gör att många män tar sig friheter och många kvinnor går över gränsen för att få dansa. En obalans vilken är viktig att hålla i sinnet om man väljer att börja dansa tango.

Erotik och romanser

Ett gott råd är att inte ge sig in i erotik och romantik till en början eftersom det kan vara svårt att hålla isär alla de känslor som uppstår i den närgångna omfamningen. Ej heller att bjuda ut sig för att få dansa. När man insett, att vad som uppstår i dansen inte nödvändigtvis behöver vara något som uppstår även utanför dansen, kan man med en viss försiktighet även utforska den romantiska sidan precis som man gör i andra sammanhang.

Kursverksamheter

Slutligen har vi alla kursverksamheter som mot ofta oskäliga summor erbjuder dans. Då är det viktigt att se helheten. Det finns verksamheter där allt är mycket vänligt men där man medvetet förstör den sociala dansen för att tvinga dansarna att gå dyra kurser, vilket inte är något att stödja. Läs gärna texten en uppmaning till försiktighet och gärna texten om hemsidan för att försöka bilda dig en egen uppfattning om från vilket håll jag betraktar Tangon så att du kan justera den att passa vad du söker på ett mer livligt sätt.

Försök att ställa så många frågor du kan till kursverksamheterna. Gärna inte bara hur kunniga dom är utan också hur de själva gör när de går ut och dansar. En bra fråga är till exempel om de själva dansar med alla när de går ut och dansar på en allmän dans. Eller om de sätter sig med de andra kurslärarna i ett hörn och varken dansar, säger hej eller är vänliga. De har ju ekonomiska skäl att göra detta eftersom om de kan skapa en dålig stämning på social dans och få det att verka som om det skulle bli mycket bättre om dansarna bara gick några kurser hos danslärarna så skulle allt bli så mycket bättre, vilket det naturligtvis inte blir.

En underbar Tango

En härlig tango styrs inte av hur kunnig du är utan hur mänsklig du är. Tango är att gå till musik och det kan i princip alla göra från dag 1. Dessvärre finns både kvinnor och män som avvisar även det mänskliga för att prioritera det svassiga i dansen. Försök att undvika dessa dansare och håll dig själv och din självaktning intakt. Tänk istället att din vänlighet är vad Tangon behöver och att du gärna delar den. Omtänksamhet är mer värdefull i Tangon än hur man svingar sina ben. Med omtänksamhet, förtroende, öppenhet och gemenskap öppnar sig tangon. Sök den hos dig själv och hos andra dansare.

Kurs, praktika och milonga

Leta efter kursverksamheter som erbjuder både kurs, praktika och milonga. Som tar ansvar för att dansaren mår bra överallt ( inte bara på kursen ) och stöttar dansaren att bli självständig så fort som möjligt. Att skapa värme och omtänksamhet inte bara på kursen utan också på praktika och milonga är helt nödvändigt för att dansarna skall ha roligt och utvecklas på egen hand.

 

Fortfarande intresserad av att dansa tango