Dansrelation

Vad vill den här artikeln avhandla?
Hur alla dansrelationer formas och hur jag förhåller mig till dom. Låter jag dom vara eller utvecklar dom? Varför gör vissa relationer ont?

Precis som förhållandet mellan mina fötter finns ett förhållande till en danspartner, ja till alla danspartners. Genom åren av dans har en relation skapats till alla tangodansare jag mött. Vissa dansar jag aldrig med, talar aldrig med, eller möter deras ögon. Vi undviker all kontakt och är därmed så nära en inte-relation som det går. Som om mina fötter inte ville ha med varandra att göra eller åtminstone inte låtsas om varandra.

Ibland hoppar jag på en fot men det är en sällsynt händelse.

Bör alla dansrelationer behandlas passivt eller bör de behandlas progressivt? Rent instinktivt verkar ett progressivt förhållningssätt vara effektivt och levande, om det nu är effektivitet och levande som får styra Tangon. Kanske är det en speciell sorts relation som är smärtsam och ineffektiv.

Starka svängningar

Starka svängningar i en dansrelation, i vilken den går från okänd, till närgången och vidare till undvikande är oönskat. Inte så olikt en fylla, som på kvällen är glädjande men morgonen efter eländig. En stabil grund innan en närgången relation kan vara utjämnande. Flera, eller kanske alla dessa starka svängningar har sin grund i att dansa enbart med en partner i ett separat sammanhang, då dansrelationen övergår till vänskap eller ett förhållande.

En övervägande del av dansrelationerna går från okänd till att dansa ofta och sedan till oönskad eller undvikande. Är den typen av rörelse på dansgolvet önskvärd. Å ena sidan kan jag ägna mig åt att dansa med alla å andra sidan att endast dansa med vissa.

Hur påverkas dansrelationen av praktika och milonga

 

 

Saxat Wikipedia 231112

Social relation

En social relation, ett socialt band, ett mellanmänskligt förhållande eller ett mellanmänskligt samspel är inom samhällsvetenskap och beteendevetenskap det utbyte som finns mellan två eller flera parter, eller mellan grupper av personer. Dessa relationer och mellanmänskliga band kan vara baserade på känslor som kärlek (se samlevnad) och sympati, vanliga affärsförhållanden, eller någon annan typ av sociala engagemang.

Sociala relationer kan förekomma i en mängd olika sammanhang, till exempel i en familj, mellan vänner, giftermål, bekanta, arbete, föreningar, grannskap och religiösa församlingar eller andra typer av gemenskaper. De kan vara reglerade i lagen, genom sociala normer eller samhället som helhet. Även om människor i grunden är sociala varelser så är inte alltid sociala relationer nyttiga. Exempel på onyttiga förhållanden är våld i nära relationer och sexmissbruk.

En social relation ses normalt som en koppling mellan två individer, som ett romantiskt eller intimt förhållande, eller ett förälder-barnförhållande. Individer kan också ha relationer med grupper av människor, till exempel relationen mellan en präst och hans församling, en farbror och en familj, eller en borgmästare och en stad. Till sist kan också grupper och även länder ha relationer med varandra, men det är ett mycket bredare fält än vad som täcks av social relation. De flesta vetenskapliga arbeten om relationer fokuserar på romantiska förhållanden i par. Dessa intima förhållanden är dock bara en liten del av alla sociala relationer.

Alla relationer innefattar någon nivå av självständighet, men även olika grader av ömsesidighet. Personer i ett förhållande tenderar påverka varandra, dela deras tankar och känslor, samt delta i aktiviteter tillsammans. På grund av detta ömsesidiga beroende kommer något som förändrar eller påverkar en medlem i relationen i någon grad också påverka den andra medlemmen.[1] Studier av sociala relationer är en del av flera vetenskapliga grenar inom samhällsvetenskap, inklusive sociologi, psykologi, antropologi och socialt arbete.

 

Dansrelation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Post comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.